Austria a motivat, marți, menținerea opoziției față de integrarea României și Bulgariei în Schengen, subliniind că este necesară îmbunătățirea funcționării spațiului comunitar de liberă circulație și intensificarea măsurilor de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene.
”Eu transmit clar că Spațiul Schengen trebuie îmbunătățit, nu extins. Spațiul Schengen nu a mai fost niciodată cum este în acest moment. În interiorul Schengen, în interiorul Uniunii Europene sunt multe controale interne, cum nu au mai fost până acum, Germania, Austria, multe alte țări, Franța impun controale la frontierele cu țările vecine din rațiuni de securitate. Este necesar să existe determinare din partea Comisiei Europene să investească masiv pentru suplimentarea securității frontierelor externe. Aceste lucruri afectează funcționarea sistemului Schengen, de aceea, Spațiul Schengen trebuie îmbunătățit, nu extins”, a declarat marți Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, potrivit postului de televiziune Plus24.
Fernando Grande-Marlaska, ministrul de Interne al Spaniei, țară care deține Președinția Consiliului UE, a declarat, la rândul său, că ”o Europă puternică este o Europă în care România și Bulgaria fac parte din Spațiul Schengen”.
”Noi depunem eforturi intense și sperăm să obținem cât mai rapid aderarea acestor state” la Schengen, a subliniat Fernando Grande-Marlaska, potrivit publicației Kronen Zeitung, cu ocazia reuniunii Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne.
Nancy Faeser, ministrul german de Interne, a declarat că nu știe exact ce obiecții au Austria și Olanda privind admiterea României și Bulgariei în Schengen. ”Va trebui să ne înțelegem. Sunt multe mize, vom reuși doar împreună să contracarăm migrația ilegală”, a subliniat Nancy Faeser.
Austria are obiecții privind integrarea Românei și Bulgariei în Schengen, iar Olanda se opune admiterii Bulgariei în spațiul european de liberă circulație. Președinția spaniolă a Consiliului UE nu a exclus posibilitatea organizării unei reuniuni extraordinare pe tema extinderii Spațiului Schengen, deși nu a asumat un angajament clar în acest sens.
Foto: Profimedia
Citește și: